Schitterende interieurfotografie van het ziekenhuis Chirec te Oudergem/Brussel

Het modernste ziekenhuis in België, de interieurfotografie

Fotec verzorgde de architectuurfotografie van het schitterende interieur van het nieuwe ziekehuis Chirec te Oudergem / Brussel.

Wycotec Wetteren verzorgde niet alleen de binnendeuren en -ramen, maar ook het volledige interieur.

Meer interieurfoto's door Fotec

Chirec, het modernste ziekenhuis van Belgi√´ is het eerste nieuwbouw ziekehuis sedert 40 jaar in Brussel. 544 bedden, 29 operatiezalen, jaarlijks 110.000 ziekenhuisopnames, nagenoeg evenveel bezoeken aan de spoeddiensten en een aanbod dat het geheel van de medisch-chirurgische diensten dekt. CHIREC (Centre Hospitalier Interr√©gional Edith Cavell) is ontstaan na de opeenvolgende fusies van verschillende klinieken en ziekenhuizen, waarvan de eerste de klinieken Edith Cavell en Park Leopold waren. De hospitalisatie is samengebracht op drie sites: Delta in Oudergem, Sint-Anna Sint-Remi in Anderlecht en in Braine-L‚ÄôAlleud-Waterloo.

Helemaal anders dan de ziekenhuizen uit de jaren 1970 werd het Chirec zo geconcipieerd dat verplaatsingen zo optimaal mogelijk kunnen verlopen. Het ziekenhuis functioneert per pool, eigenlijk zelfs per orgaan. Zo is de pool "hoofd en nek" vlak bij de pool NKO gelegen, en de pool kinesitherapie bij de pool beweging." Dat geldt ook voor de spoeddiensten: het volstaat om de gang te doorkruisen om de dienst beeldvorming te bereiken, een andere voor de operatiekamer of nog een andere voor de intensieve zorgen. Alles is vlakbij, op dezelfde verdieping. Gedaan dus met die eindeloze transferts tussen diensten, wat essentieel is wanneer elke minuut telt", verduidelijkt Pascale Berryer. En ook geen doolhoven meer voor de bezoekers. Het gebouw is opgetrokken in stervorm rondom een centraal atrium van waaruit de patiënt toegang heeft tot alle diensten zonder dat hij het hele ziekenhuis moet doorkruisen.

Maar het nieuwe Chirec is ook een zeer licht ziekenhuis, zonder papier, full led en full digital. "Het ziekenhuis is niet energiepassief maar wel zeer performant met warmtekrachtkoppeling, 180 putten voor geothermie, honderden zonnepanelen en warmtepompen."

"We hebben ervoor gevochten opdat het Chirec zich zou installeren bij Delta", besluit de waarnemende burgemeester. "Want het hebben van een ziekenhuis, dat bovendien nog eens het meest moderne is van België, is een echte meerwaarde voor Oudergem, niet enkel wat de lokale tewerkstelling betreft, maar ook op het vlak van dienstverlening. Vlakbij de deur een fonkelnieuwe kramafdeling hebben, een spoed- dienst, een geriatrisch daghospitaal, een zelfdialysedienst of een centrum voor kankerbehandeling, dat is meer dan basiscomfort."

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×